till Startsidan
 
 
 
FILM
 
MODERATOR
FÖRELÄSNINGAR
 
SCEN
 
RADIO
 
NORTH COUNTRY
 
 
   
  TJEJER TYP TOLV
  EN FILM AV INGELA LEKFALK
   
 
 
 
Premiär på Internationella kvinnodagen 8 mars 2011.
Sändes även i SVT våren 2011


- Var dig själv!
- Men vem är det då?

Tjejer typ tolv en film av Ingela Lekfalk

En film om en tid i förändring. Om att bli kär, om att få mens och om att inte vilja vara först eller sist. Alla vill till mitten. Utom några som vågar balansera på kanten.

Filmen följer ett gäng tjejer på deras turné runt om i Norrland med föreställningen Tjejer typ tolv. Både på och bakom scen uttrycks alla de känslor som konstant bubblar: ren lycka, stor besvikelse, förbannad ilska och total glädje. Allt det där som det innebär att vara tolv på väg att bli tretton, fjorton, femton, sexton, sjutton, arton….

En närgången dokumentär av filmaren Ingela Lekfalk om att befinna sig i gränslandet mellan barn och vuxen.

regi: Ingela Lekfalk
klipp: Kersti Grunditz
foto: Martina Iverus, Dan Jåma
ljud: Tony Österholm, Lars Paulin
produktion: Nuota AB i samproduktion med SVTBAKGRUND
Hösten 2008 skrev Ingela Lekfalk tillsammans med ett gäng tolvåringar musikföreställningen ”TJEJER TYP TOLV”, Föreställningen handlade om hur det är att vara ”tjej typ tolv”. När hela ensamblen åkte på turné följde ett filmteam med för att dokumentera det som utspelade sig bakom scenen.

Under denna turnévecka hände det mycket.
Någon blev kär, någon annan fick mens, någon längtade hem, någon fick nya kompisar och någon kände sig utanför. De pratar om varför man vill tjuvröka eller varför killarna helt plötsligt blir nördar eller centrum på jorden. Tjejerna berättar om att omklädningsrummet är det värsta stället de kan vara på. Kroppsfixeringen är stark och nyfikenheten är stor inför vem som fått ”det” eller inte. Att blöda igenom byxan, så att någon ser, upplevs får många som en mardröm. Ingen vill vara först eller sist med att få mens eller bröst. Det jobbiga är att inte vara i mitten. Det är dit alla vill, till mitten. Utom några som vågar balansera på kanten. Inte synas eller märkas för mycket men inte heller för lite, lagom är bäst.
”Tjejer typ tolv” har ett angeläget och viktigt budskap.
För att fullt nyttja filmens potential har vi gjort en handledning som kan användas som diskussionsunderlag i samband med offentliga visningar eller för lärare i samband med skolvisningar. Vårt första riktmärke är den internationella kvinnodagen den 8 mars.


BESTÄLL
DISKUSSIONSUNDERLAG - FILM- LÄRARHANDLEDNING
på: info@lekfalkab.se (kostnad 399:-)
För mer information ring
Reneé Lundgren Sandle 073-039 21 21


Vårt mål

är att det ska bli minst 50 orter som visar filmen denna dag. Men arbetet med våra unga tjejer fortsätter långt efter detta datum.

Målgrupp

Skolor årskurs 6-9, fritidsgårdar, konferenser samt tjejer och killar mellan 10-100 år. En film som lämpar sig för mamma-dotter men även naturligtvis en film som alla pappor och grabbar borde se.

TJEJER TYP TOLV
är ett tidsdokument om hur det är att vara en ung tjej i dag på väg att bli en ung kvinna, en dokumentärfilm med kraft och framtid.
   
KONTAKT • Faktureringsadress: Furugatan 1, 972 42 Luleå  • org.nr 556291-0991 •  Ingela Lekfalk 070-519 65 85 • ingela@nuota.se