till Startsidan
 
 
 
FILM
 
MODERATOR
FÖRELÄSNINGAR
 
SCEN
 
RADIO
 
NORTH COUNTRY
 
 
       
  Nuota AB finansierar, marknadsför, utvecklar och producerar dokumentärfilm, kortfilm och reportage.

Under produktion med premiär 2018.


Underdogs – en dokumentärfilm om Luleå Hockey/MSSK och Damkronorna. Inspelningen blev klar i våras, filmen klipps just nu och den 27 januari har dokumentären världspremiär.


Manus och regi: Ingela Lekfalk
Foto: Martina Iverus, Jan-­Olof Granqvist
Klippning: Margareta Lagerqvist
Ljud: Ilona Pettersson
Chefsproducent: Ingela Lekfalk
Postproducent: Kersti Grunditz
Ekonomi: Mikael Thurfjell
Produktionsbolag: Nuota AB

Intervju med Ingela Lekfalk om filmen.

Vad vill ni berätta med Underdog?
– Den handlar om hockeyspelarna Johanna Fällman och Emma Eliasson. Johanna beskriver sig själv som den som spelade med de förlorande lagen när hon var riktigt ung. Hon beskriver också sig själv som den som aldrig var bäst. Under året fick vi följa med när hon gick från att vara en i laget till att bli stjärnan – då pratar jag om Damkronorna och matchen där när hon gjorde två mål mot Tjeckien, säger Ingela som är chefsproducent på Nuota AB och fortsätter: – När vi började följa Emma Eliasson blev hon vald till Sveriges bästa hockeyspelare. Hon började med Damkronorna när hon var 15 år, tog sitt första OS-silver när hon var 16. Hon har två OS-brons i bagaget, fyra SM-silver och ett SM-guld. Hon är en av de tyngsta spelarna som vi har i Sverige. När hon är 27 år gammal så sätter hon ned foten och ifrågasätter hierarkin inom hockeyförbundet, tränarstilar, löneskillnader med mer. Hon gör sig ganska obekväm och det kostar henne platsen i Damkronorna.

Hur nära har ni fått komma spelarna under inspelningen?
– När man gör en film så behöver man komma närmare några individer för att förstå känslan, men det är laget vi lever med och är med. Det har varit stort för oss i filmteamet att få vara med dem i omklädningsrummet. Det blev väldigt tydligt i förlustmatchen mot HV71 i våras när media stod och knackade på dörren och ville ha sina intervjuer medan vi stod inne i omklädningsrummet. Vi blev en del av laget och jag vet inte om vi hade kunnat komma så mycket närmare än vi var.

Vilken är den största insikten ni kommit fram till?
– Villkoren för damidrotten var vi välbekant med, men det som har varit speciellt har varit deras tidschema. När du följer någon kan du som filmskapare vara beroende av att stanna upp och göra några omtag, kolla ljus och ljud – det har inte funnits. Eftersom att tjejerna har ett schema som börjar från då de kliver upp tills de går och lägger sig. De har ingen fritid, absolut ingen fritid.

Vad tänker ni om skillnaderna mellan damerna och herrarna?
– Om man slår ihop alla löner i hela LHF/MSSK så har de tillsammans inte ens samma lön som genomsnittet av en SHL-spelare.

På vilket sätt har det berört er?
– För oss är det en siffra och det är klart man blir förskräckt och tycker att det är orättvist. Men de som verkligen känner något är dessa unga kvinnor. Och så ska vi komma ihåg att toppen för en damhockeyspelare ligger på runt 25–27 år och att fortfarande behöva leva på en lön som är mindre än existensminimum. Det här är tuffa kvinnor – de är hjältinnor allihopa.

Största utmaningen med filmandet?
– Det är just det. Deras pressade tidschema och att försöka springa i samma tempo och få de bilder som man behöver för att kunna göra en film som är på internationell nivå.

Vad önskar ni för mottagande av filmen?
– Att det sätter en boll i rullning och att dessa elitidrottares vardag blir ännu mer känd. Det är en sak att man läser om hur lite lön de har och att man kanske drar slutsatsen att de inte har nog med folk på sina matcher. Det här är en dokumentärfilm där man kommer nära individerna och får se vidden av den tiden som de faktiskt lägger ner, det blir något helt annat. Vi hoppas att vi lägger diskussionen om damidrotten högst på dagordningen. 9

När får vi se dokumentären?
– Dokumentärfilmen har preimär i Piteå på biografen den 27 januari 2018. Då spelar de match 13.00 i Piteå och 18.30 är det premiärvisning. Den 28 januari visas filmen på Sandrew i Luleå och sedan visas Underdog den 8 februari på SVT i samband med att Damkronorna spelar i OS, samt SVT Play.

 
  TJEJER TYP TOLV
     
  HUR KUNDE HON?
     
  JENNY GUD & TYSTNADEN
 
  SARAS VÄRLD
     
  PAPPAS POJKAR
     
  UR MAGASIN
   
  LITE SNÄLLA
     
  MJUKA PAKET
KONTAKT • Faktureringsadress: Furugatan 1, 972 42 Luleå  • org.nr 556291-0991 •  Ingela Lekfalk 070-519 65 85 • ingela@nuota.se